Speciaal beslag

Speciaal beslag, zo wordt beslag vaak genoemd als het afwijkt van de standaard. De standaard is een hoefijzer met 1 of 2 lippen. Als men speciaal beslag zegt, wordt er vaak gedacht, dat het paard meteen iets mankeert.

Echter is dit niet altijd zo! Denk maar aan jezelf. Als je mee wil doen aan een lange wandeltocht, loop je die liever op een schoen die bij jouw past! Voor de een kan dit op normale schoenen zijn, terwijl de ander toch echt liever een goede stevige wandelschoen wil hebben.

Een paard net zo! Kies daarom voor de schoenen, die hij het prettigst vindt en waar jij je als ruiter ook goed bij voelt, dat dit het juiste is voor jouw en je paard. Uiteraard kan ik je daar als hoefsmid bij adviseren. Ik heb tijdens mijn opleiding en stages meerdere keren van diverse soorten zogeheten "speciale beslagen" kennis mogen nemen. De ene keer was dit voor het paard met medische doeleinde een andere keer was dit om de training te bevorderen.


Voor alles is een mogelijkheid en een oplossing. Ook al vind ik blootvoets nog altijd het mooist!

 

Van onderstaande beslagen en keuzes ben ik op de hoogte en kan ik thuis bij uw paard aanbrengen. Dit alles uiteraard in overleg!

Zooltjes en opvulmaterialen
Een van deze "speciale beslagen" is het ijzer met een zooltje en een opvulling.
Er zijn heel veel verschillende soorten zooltjes en opvulmaterialen. Elk met zijn eigen uitwerking. Dit beslag heeft als functie de gehele hoef en daar speciaal de straal uitgelicht te ondersteunen. Ook wel straalsupport genoemd.

In november 2018 heb ik mogen leren bij Erlendur Arnason. Ook wel bekend als de smid van het IJslandse WK-Team. Een geweldige ervaring om van hem te mogen leren. Hij heeft me veel IJslanders laten zien die hij onder zijn hoede heeft als het gaat om hoefbeslag. Hierbij vertelde hij over de opbouw die er in de diverse soorten beslagen aan voorafgaat. Ruiter, trainer en hoefsmid werken hierbij nauw samen om tot het beste resultaat te komen! Dit is zeer belangrijk, want zonder deze formule zullen de diverse soorten beslagen meer tegenwerken dan goed doen. Hieronder staan foto's van enkele beslagen op IJsland. Er wordt veel gebruik gemaakt van gewichtsverschil in de ijzers, zooltjes van kunststof of leer, diverse ringen en opvulmaterialen. In de winter staan de meeste paarden op vaste of afschroefbare kalkoenen.
Ook deze soorten beslagen horen tot mijn assortimenten kunnen in overleg aangebracht worden. vraag naar de mogelijkheden!